top of page

הקמת גינת ירק

הקמת גינת ירק וגידול ירקות אורגנים בסמוך לבית היא חוויה מקסימה ופשוטה להפליא..

בגינת הירק ניתן לגדל את כל הירקות והתבלינים הקיימים בשוק: עגבניה, מלפפון, חציל, קישוא, פלפל, פלפל חריף, חסה, כרוב, כרובית, קולורבי, ברוקולי, צנונית, גזר, סלק, רוקט, אורוגולה, מיזונה, פטרוזיליה, סלרי, כוסברה, מונגולד, כרוב סיני, שעועית, אפונה, פול, לוביה, תות שדה, בצל, בצל ירוק, כרישה, עירית, שום, תפ"א, בטטה, דלעת, אבטיח, מלון, ארטישוק, גרניום לימוני, עשב לימן, לואיסה, מליסה, מרווה, זוטה לבנה, זעתר, אורגנו, תימין, שיבא, רוזמרין, פיגם ורבים נוספים..

הכלים הדרושים

ניתן לרכוש בכל חנות לציוד טכני - 

מקוש
מגרפה גסה
את חפירה
טוריה

קומפוסט אורגני

שעון השקייה

צינורות וטפטפות להשקיה

שתילים וזרעים

 חומרי הגלם 

קומפוסט

מה זה קומפוסט בעצם ?

חומר אורגני מעובד, המהווה מרכיב בסיסי וחשוב להזנה ודישון צמחים בשיטה האורגנית.
הקומפוסט הינו תוצר של שאריות אורגניות העובר תהליך פירוק על ידי חרקים, חידקים ואורגניזמים נוספים. אותם יצורים ניזונים מהפסולת האורגנית ומפרקים אותה לגורמים קטנים,

המשמשים כמזון זמין לצמח. התהליך נקרא קומפוסטיזציה.
הקומפוסט מכיל בתוכו את רוב הכימיקלים והמינראלים הדרושים לצמח והעיקריים בינהם הם: N – חנקן, P – זרחן, K – אשלגן.
הרכב הקומפוסט מכיל חומרי הזנה ברמות פירוק שונות ולכן יכול להזין את הצמח מהשלב המידי ולאורך זמן.

מכינים בבית

דבר ראשון, לפני הכנת הקומפוסט, עלינו לשריין כלי איסוף לפסולת אורגנית במטבח. בכלי הזה נאסוף את כל שאריות המזון הטרי והמבושל ואותו נרוקן לערמת הקומפוסט מדי יום.

מיקום-

פינת הקומפוסט צריכה להיות ממוקמת בפינה מוצלת של הגינה. למרות שערמת קומפוסט טובה אינה צריכה להפיץ ריח רע, כדאי להרחיק את הערמה מקירות הבית, אך לא יותר מדי, כדי שלא נתעצל לזרוק אליה את שאריות המזון.

חומרים-

חומרי הגלם ליצירת הקומפוסט הוא הזבל האורגני הביתי:

שאריות מזון, עשבי הגינה, גזם דשא, גזם שיחים ואפילו ניירות. חומר גלם נוסף חשוב ביותר הינו חומר פחמני יבש כגון : קש, עלים, נסורת, חציר וכדומה- מיקרואורגניזמים משגשגים בערמת קומפוסט במינון של 1חומר ירוק ל4 חומר יבש וגם נפח הערמה נשמר בגודלו ההתחלתי ולא קטן משמעותית.  מומלץ על מנת להעשיר את התערובת להוסיף הפרשות בעלי חיים, כגון זבל סוסים, זבל עופות, זבל פרות, כבשים, עיזים וכו'.
מומלץ להוסיף לערמת הקומפוסט גם מעט אפר מדורות ואדמה


במידה ופינת הקומפוסט אינה סגורה היטב מפני בע"ח, מומלץ לא לצרף שאריות בשר ומוצרי חלב. צואת חתולים וטורפים אחרים, אשר ימשכו למרכיבים הבשריים, עלולה להכיל וירוסים המסוכנים לאדם.

ניתן להכין את הקומפוסט בתוך בור באדמה, בתוך מתקן כלוב או סתם בערמה. אני ממליץ על אחת משתי השיטות העיליות, מכיוון שאיורור הערמה טוב יותר והתהליך מתבצע מהר יותר.
בתחתית הערמה יש להניח גזם שיחים ועצים גס, על מנת לאפשר אירור טוב מלמטה וניקוז של עודפי נוזלים.
על השכבה הגסה פשוט לשפוך את שאר השאריות האורגניות מהבית ומהגינה.
קיצוץ החומר האורגני לחתיכות קטנות מזרז את התהליך. מדי שבוע שבועיים כדאי לערבב את הערמה בעזרת קילשון או מקלטרת או כל חפץ שתמצאו לנכון.

שיטת ההכנה

אבטיח

אבטיח-פרי הקיץ

ירק קיץ שזורעים או שותלים באביב, אבל רק לאחר שצינת החורף חולפת וכשהקרקע מתחממת, כלומר מאמצע מרץ ועד תחילת מאי. עדיף לשתול מוקדם יחסית

חשוב לשתול או לזרוע בחלקה עם שמש מלאה ואדמה מתוחחת.

נדרשים 120-130 יום משתילה להבשלה.

השקיה: ישנם אבטיחים הגדלים בעל בלא כל השקיה. בכל מקרה בתקופה גידול העלווה ניתן להשקות בממוצע כ30 דקות ביום עם שחר

מחניטת הפרי וניתן ורצוי להגדיל מעט את מנות המים

רגע לפני הפרי בשל רצוי לבצע הצמאה של הצמח ל2 ימים כך שרמת הסוכר תגדל ביחס למים ואז נבצע קטיף:)

-איך יודעים מתי לקטוף?

תלוי בזן אחר כשאנחנו מגיעים למספר ימי הגידול המצויים למעלה נבדוק את צליל האבטיח על ידי נקישה עליו, על הצליל להיות עמום יחסית ולא חלול שימו לב שלא עמום מדי זה אומר שהוא קימחי ויהיה פחות טעים

האבטיח משתייך למשפחת הדלועים ועל כן זקוק בגינה לתשומת לב ל4 העקרונות הכלליים של גידול דלועים: בהעדר דבורים או מאביקים אחרים נדרשת הפריה ידנית , שתילה מוקדמת כדי להימנע מהחום של שיא הקיץ שמונע הפריה, השקיה בטפטפות כדי לא להרטיב את העלים ובכך להביא למחלות והקפדה על מועד הקטיף – הדלעת מוכנה כשהגבעולים מתחילים להתייבש.

האבטיחים בסופר הם מזנים חסרי גרעינים הדורשים גידול בשילוב עם זן מפרה. לגינה הביתית מתאימים זנים עם פרחי זכר ונקבה שלא זקוקים לזן מפרה, ובמיוחד זן המכלוא קרימזון עם גרעינים שחורים או אבטיח של פעם עם גרעינים לבנים מזן מללי שהוא זן מורשת מקומי ותיק. מאז כניסתם לשוק של אבטיחים ללא גרעינים נדחק אבטיח הממלי בחקלאות והוא מגודל כיום כגידול בעל בלא כל השקיה כדי לקבל גרעינים שאותם אוכלים כפיצוחים.

bottom of page