top of page

קומפוסט

מה זה קומפוסט בעצם ?

חומר אורגני מעובד, המהווה מרכיב בסיסי וחשוב להזנה ודישון צמחים בשיטה האורגנית.
הקומפוסט הינו תוצר של שאריות אורגניות העובר תהליך פירוק על ידי חרקים, חידקים ואורגניזמים נוספים. אותם יצורים ניזונים מהפסולת האורגנית ומפרקים אותה לגורמים קטנים,

המשמשים כמזון זמין לצמח. התהליך נקרא קומפוסטיזציה.
הקומפוסט מכיל בתוכו את רוב הכימיקלים והמינראלים הדרושים לצמח והעיקריים בינהם הם: N – חנקן, P – זרחן, K – אשלגן.
הרכב הקומפוסט מכיל חומרי הזנה ברמות פירוק שונות ולכן יכול להזין את הצמח מהשלב המידי ולאורך זמן.

מכינים בבית

דבר ראשון, לפני הכנת הקומפוסט, עלינו לשריין כלי איסוף לפסולת אורגנית במטבח. בכלי הזה נאסוף את כל שאריות המזון הטרי והמבושל ואותו נרוקן לערמת הקומפוסט מדי יום.

מיקום-

פינת הקומפוסט צריכה להיות ממוקמת בפינה מוצלת של הגינה. למרות שערמת קומפוסט טובה אינה צריכה להפיץ ריח רע, כדאי להרחיק את הערמה מקירות הבית, אך לא יותר מדי, כדי שלא נתעצל לזרוק אליה את שאריות המזון.

חומרים-

חומרי הגלם ליצירת הקומפוסט הוא הזבל האורגני הביתי:

שאריות מזון, עשבי הגינה, גזם דשא, גזם שיחים ואפילו ניירות. חומר גלם נוסף חשוב ביותר הינו חומר פחמני יבש כגון : קש, עלים, נסורת, חציר וכדומה- מיקרואורגניזמים משגשגים בערמת קומפוסט במינון של 1חומר ירוק ל4 חומר יבש וגם נפח הערמה נשמר בגודלו ההתחלתי ולא קטן משמעותית.  מומלץ על מנת להעשיר את התערובת להוסיף הפרשות בעלי חיים, כגון זבל סוסים, זבל עופות, זבל פרות, כבשים, עיזים וכו'.
מומלץ להוסיף לערמת הקומפוסט גם מעט אפר מדורות ואדמה


במידה ופינת הקומפוסט אינה סגורה היטב מפני בע"ח, מומלץ לא לצרף שאריות בשר ומוצרי חלב. צואת חתולים וטורפים אחרים, אשר ימשכו למרכיבים הבשריים, עלולה להכיל וירוסים המסוכנים לאדם.

ניתן להכין את הקומפוסט בתוך בור באדמה, בתוך מתקן כלוב או סתם בערמה. אני ממליץ על אחת משתי השיטות העיליות, מכיוון שאיורור הערמה טוב יותר והתהליך מתבצע מהר יותר.
בתחתית הערמה יש להניח גזם שיחים ועצים גס, על מנת לאפשר אירור טוב מלמטה וניקוז של עודפי נוזלים.
על השכבה הגסה פשוט לשפוך את שאר השאריות האורגניות מהבית ומהגינה.
קיצוץ החומר האורגני לחתיכות קטנות מזרז את התהליך. מדי שבוע שבועיים כדאי לערבב את הערמה בעזרת קילשון או מקלטרת או כל חפץ שתמצאו לנכון.

שיטת ההכנה

bottom of page